100% BIOLOGISCHE KWALITEIT smart. vers. anders.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.


5 TIPS VOOR KLIMAATVRIENDELIJK LEVEN

Op vrijdag 24 september 2021 was de wereldwijde klimaat staking! We zijn met Fridays for Future de straat opgegaan en hebben gedemonstreerd voor een toekomstbestendig klimaatbeleid. Alleen druk uitoefenen op de politiek is echter niet genoeg. We moeten ook zelf het e.e.a. in ons dagelijks leven veranderen. Van opties zoals met de fiets naar het werk, het openbaar vervoer gebruiken en afzien van plastic verpakkingen heb je vast al gehoord en misschien ben je al goed bezig op deze vlakken.

Er zijn echter nog meer dingen heel makkelijk te veranderen waar je misschien nog nooit bij stilgestaan hebt, omdat ze op het eerste gezicht niet zo duidelijk ons klimaat lijken te beïnvloeden. Met deze tips willen we je laten zien hoe je zonder grote inspanningen nog beter wordt in klimaatbescherming. 

TIP #1: EEN ANDERE ZOEKMACHINE 

Wist je al dat het internet verantwoordelijk is voor 3,7 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen? Dat is omdat er heel veel energie nodig is om gegevens via internet te versturen en ook de servers veel verbruiken. Kortom: elke klik en elke post is slecht voor het klimaat. Bij Ecosia gaan ze dit probleem slim te lijf met een zoekmachine die na een bepaald aantal zoekopdrachten zorgt dat er een boom geplant wordt. Ook draaien hun servers volledig op hernieuwbare energie. De browser van Ecosia kun je gewoon als app op je smartphone of laptop installeren en als standaardzoekmachine in je huidige browser instellen.


TIP #2: EEN ANDERE BANKREKENING 

Bankieren is slecht voor ons klimaat! De meeste grote banken investeren in fossiele brandstoffen. Daar gaan ze mee door, ondanks alle klimaatafspraken. Nu denk je vast: “Vervelend, maar ik kan mijn bankrekening toch niet opzeggen?” Klopt! Je kunt tegenwoordig niet meer zonder bankrekening, MAAR er zijn intussen wel een paar banken die zich ten doel hebben gesteld milieuvriendelijk te opereren, zoals de Triodos Bank. Deze bank investeert uitsluitend in duurzame projecten. Met het geld van haar klanten wil ze helpen een eerlijke, duurzame en sociaal verantwoorde toekomst op te bouwen. 


TIP #3: GEBRUIK DUURZAME WAS- EN SCHOONMAAKMIDDELEN

Gewone was- en schoonmaakmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor het milieu vanwege de plastic verpakkingen. Nog schadelijker zijn de ingrediënten in deze producten, zoals parfums en de antibacteriële ingrediënten, conserveermiddelen en vulmiddelen. Die zijn niet alleen extreem vervuilend voor ons drinkwater. Ze zijn ook enorm schadelijk voor de leefomgeving van de kleine en grote waterbewoners, omdat ze niet langs natuurlijke weg worden afgebroken en ook niet volledig uitgefilterd kunnen worden door de waterzuiveringsinstallaties. Daarom is het van belang dat je bij de inkoop kiest voor duurzame alternatieven. everdrop, die net als wij lid is van Startups for Tomorrow, zet zich bijvoorbeeld volledig in op het maken van was- en schoonmaakmiddelen zonder chemische toevoegingen in herbruikbare verpakkingen. Je kunt ze gewoon bestellen in de webshop en thuis laten bezorgen. Voor de liefhebbers van doe-het-zelf: er zijn ook super eenvoudige recepten met slechts 3 of 4 ingrediënten voor was- en schoonmaakmiddelen. Met een beetje natron (soda en natriumbicarbonaat) en citroenzuur maak je bijvoorbeeld in een handomdraai je eigen wc-reiniger.

TIP #4: DUURZAME KLEDING 

De mode-industrie veroorzaakt veel milieuproblemen. Behalve overproductie en verspilling van hulpbronnen vormen ook de microplastics die massaal in onze rivieren en zeeën belanden een enorm probleem. De mode-industrie is ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de vervuiling van ons drinkwater door chemicaliën, zoals kleurstoffen. Ook daarvoor hebben we wat tips & tricks om er met weinig geld en moeite iets tegen te doen. Voor kledingstukken die je al hebt en polyester bevatten kun je een speciale waszak kopen die de kunstvezels opvangt zodat er geen microplastics in het grondwater en in de waterkringloop belanden. Je stopt je was daar dus gewoon in en wast hem in de wasmachine. Het best kun je voortaan geen kleren meer kopen waar polyester in zit. Vaak kun je ook mooie tweedehands kleding vinden op de vlooienmarkt of via Vinted. Zo ondersteun je geen grote concerns meer die zelden in het belang van het milieu opereren. Er zijn intussen ook coole startups die fair fashion aanbieden. Bij ThokkThokk verkopen ze bijvoorbeeld alleen gecertificeerde en vegan mode en zoeken ze naar milieuvriendelijke alternatieven voor kunstvezels. Met deze opties om fast fashion te omzeilen wordt het vanzelf makkelijker om zowel mode- als milieubewust door het leven te gaan.
 

TIP #5: VERSPIL GEEN LEVENSMIDDELEN MEER

In Europa gooien we jaarlijks per persoon 179 kilo levensmiddelen weg die eigenlijk prima bruikbaar zijn. Opgeteld voor de totale bevolking van het continent komt dat neer op circa 89 miljoen ton afval per jaar. Vaak doen we dat zelf als consument en daarom is het zo belangrijk je boodschappen goed te plannen om zo min mogelijk levensmiddelen te verspillen. Ook laten we ons vaak van de wijs brengen door de houdbaarheidsdatum. Toch zijn bijvoorbeeld zuivelproducten en producten waar geen vlees in zit nog houdbaar en eetbaar na die datum. Er worden ook al veel levensmiddelen uitgesorteerd voordat ze überhaupt in de supermarkt belanden. Vaak is dat alleen vanwege hun afwijkende formaat of wat optische foutjes. Zo wordt dus ongeveer één derde van alle levensmiddelen onnodig weggegooid. Daarom zetten we ons er bij etepetete voor in dat ook minder perfecte en kromme biologische groenten en fruit bij de consument belanden en belangrijke hulpbronnen niet verspild worden. Wordt dus ook groenteheld en abonneer je op onze box met het motto: 'liever een kromme augurk dan een klimaatschurk!'