TIP #3: DOORDACHT INKOPEN
Als je dan eenmaal door de winkel of supermarkt loopt en als je goed kiest, kun je voorkomen dat levensmiddelen verspild worden. Wist je bijvoorbeeld dat bananen het meest weggegooide fruit in de winkel is? Alleen al in Groot-Brittanniƫ worden er dagelijks 1,4 miljoen bananen weggegooid. Ook in de rest van Europa is het niet veel beter gesteld. Het gaat daarbij om losse bananen of exemplaren met bruine stipjes op de schil die daarom niet meer verkocht worden. Pak de volgende keer dus gewoon die eenzame banaan of minder perfect gevormde wortel. Hetzelfde geldt voor producten die binnenkort over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Als je dezelfde dag toch al yoghurt wilde eten, maakt het per slot van rekening niet uit of die tot morgen of nog twee weken houdbaar is. Over het algemeen geldt ook: de houdbaarheidsdatum is maar een indicatie! Ook daarna kunnen veel levensmiddelen nog prima gegeten worden.
TIP #4: EET MEER PLANTAARDIG
Als je je keuken duurzamer wilt maken, loont het ook om naar je eigen voeding te kijken. Bij de productie van dierlijke producten, vooral vlees en zuivelproducten, komt veel CO2 vrij. Ook komen er heel veel hulpbronnen aan te pas, zoals water en landbouwgrond voor de productie van veevoer en de veehouderij. De teelt van de meeste groente- en fruitsoorten en granen vergt heel wat minder. Deze hebben dan ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. Door minder dierlijke producten te kiezen voor je eigen voedingspatroon en bewuster om te gaan met vlees- en zuivelproducten, vergroot je de duurzaamheid van je keuken.
TIP #5: GOOI MINDER WEG
Wist je dat particuliere huishoudens in Nederland ieder jaar 2,5 miljoen ton aan levensmiddelen weggooien? Dat komt neer op 152 kg per persoon. Dat kan beter! Of het nu om het gebruiken van restjes of het redden van levensmiddelen gaat: elke halve appel en elk gedeeltelijk gebruikte stukje broccoli dat je toch opeet is een stapje in de goede richting. Ook met de restjes in de koelkast kun je vaak nog iets lekkers op tafel zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eenpansgerecht, een curry of een ovenschotel? Als je dan een keer een enorme ui in je etepetete-box aantreft die je niet meteen helemaal kunt gebruiken, kun je de rest bijvoorbeeld fijngesnipperd invriezen voor dagen waarop je weinig tijd hebt om te koken.
TIP #6: KOOP MINDER VERPAKKINGEN
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: plastic tasjes zijn uit. Zorg dat je altijd je eigen tas bij je hebt voor de boodschappen. Ook voor los fruit, groentes en de verse broodjes op zondag is zo'n textiel tasje of groente netje een prima alternatief voor wegwerp. Zo kun je al bij het boodschappen doen veel verpakkingen en dus afval besparen. Als je er nog een schepje bovenop wilt doen, kun je ook proberen zoveel mogelijk boodschappen te doen bij een winkel of op de markt waar onverpakte producten worden verkocht. Dat gaat heel makkelijk: je neemt gewoon je eigen zakjes en potten etc. mee en weegt af (of laat afwegen) wat je precies nodig hebt. Dat scheelt weer plastic afval!