100% BIOLOGISCHE KWALITEIT smart. vers. anders.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.


7 DUURZAAMHEIDSTIPS 
VOOR IN DE KEUKEN

In het dagelijks leven moet alles vaak snel. Je pakt dus water in een plastic fles, neemt verpakt fruit mee en dumpt de restjes uit de koelkast aan het eind van de week bij het restafval.

In de keuken gaat het er dus niet zo duurzaam aan toe, hoewel het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Vandaag willen we je vanwege de Green Week zeven tips geven hoe je je keuken heel makkelijk duurzamer kunt maken.


TIP #1: KIES VOOR BIOLOGISCH

De biologische landbouw levert een grote bijdrage aan een duurzame levenswijze. Zowel voor de bodem als voor onze insecten is de biologische landbouw een stuk beter dan de gewone landbouw. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan, monoculturen worden vermeden en er wordt zo zuinig en voorzichtig mogelijk met de natuur omgegaan. Zo kunnen onze ecosystemen naast de landbouw blijven bestaan zonder erdoor verwoest te worden. Als je dus bij je boodschappen voor biologische levensmiddelen kiest, draag je alvast bij aan wat meer duurzaamheid.


TIP #2: PLAN JE BOODSCHAPPEN

Geen emissies zijn de beste emissies! Daarom reduceren we onze uitstoot waar we maar kunnen. Onze leveringsketens houden we zo kort mogelijk. De producenten brengen hun biologische groenten en fruit rechtstreeks en zonder tussenstations naar ons toe. Dankzij jullie bestellingen kunnen we de benodigde hoeveelheden groenten en fruit nauwkeurig berekenen. Zo ontstaat er geen afval in de vorm van overschotten. 

TIP #3: DOORDACHT INKOPEN

Als je dan eenmaal door de winkel of supermarkt loopt en als je goed kiest, kun je voorkomen dat levensmiddelen verspild worden. Wist je bijvoorbeeld dat bananen het meest weggegooide fruit in de winkel is? Alleen al in Groot-Brittanniƫ worden er dagelijks 1,4 miljoen bananen weggegooid. Ook in de rest van Europa is het niet veel beter gesteld. Het gaat daarbij om losse bananen of exemplaren met bruine stipjes op de schil die daarom niet meer verkocht worden. Pak de volgende keer dus gewoon die eenzame banaan of minder perfect gevormde wortel. Hetzelfde geldt voor producten die binnenkort over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Als je dezelfde dag toch al yoghurt wilde eten, maakt het per slot van rekening niet uit of die tot morgen of nog twee weken houdbaar is. Over het algemeen geldt ook: de houdbaarheidsdatum is maar een indicatie! Ook daarna kunnen veel levensmiddelen nog prima gegeten worden.

TIP #4: EET MEER PLANTAARDIG

Als je je keuken duurzamer wilt maken, loont het ook om naar je eigen voeding te kijken. Bij de productie van dierlijke producten, vooral vlees en zuivelproducten, komt veel CO2 vrij. Ook komen er heel veel hulpbronnen aan te pas, zoals water en landbouwgrond voor de productie van veevoer en de veehouderij. De teelt van de meeste groente- en fruitsoorten en granen vergt heel wat minder. Deze hebben dan ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. Door minder dierlijke producten te kiezen voor je eigen voedingspatroon en bewuster om te gaan met vlees- en zuivelproducten, vergroot je de duurzaamheid van je keuken.

TIP #5: GOOI MINDER WEG

Wist je dat particuliere huishoudens in Nederland ieder jaar 2,5 miljoen ton aan levensmiddelen weggooien? Dat komt neer op 152 kg per persoon. Dat kan beter! Of het nu om het gebruiken van restjes of het redden van levensmiddelen gaat: elke halve appel en elk gedeeltelijk gebruikte stukje broccoli dat je toch opeet is een stapje in de goede richting. Ook met de restjes in de koelkast kun je vaak nog iets lekkers op tafel zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eenpansgerecht, een curry of een ovenschotel? Als je dan een keer een enorme ui in je etepetete-box aantreft die je niet meteen helemaal kunt gebruiken, kun je de rest bijvoorbeeld fijngesnipperd invriezen voor dagen waarop je weinig tijd hebt om te koken.

TIP #6: KOOP MINDER VERPAKKINGEN

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: plastic tasjes zijn uit. Zorg dat je altijd je eigen tas bij je hebt voor de boodschappen. Ook voor los fruit, groentes en de verse broodjes op zondag is zo'n textiel tasje of groente netje een prima alternatief voor wegwerp. Zo kun je al bij het boodschappen doen veel verpakkingen en dus afval besparen. Als je er nog een schepje bovenop wilt doen, kun je ook proberen zoveel mogelijk boodschappen te doen bij een winkel of op de markt waar onverpakte producten worden verkocht. Dat gaat heel makkelijk: je neemt gewoon je eigen zakjes en potten etc. mee en weegt af (of laat afwegen) wat je precies nodig hebt. Dat scheelt weer plastic afval!

TIP #7: DRINK KRAANWATER

Hier in Nederland zijn we gelukkig niet aangewezen op water uit plastic flessen. We kunnen water gewoon direct uit de kraan drinken, want ons leidingwater wordt streng gecontroleerd. Ook voor onderweg kun je prima een herbruikbare fles of bidon vullen.
Nu jij. Hoe ziet jouw keuken eruit? Volg je onze tips misschien al of heb je misschien nog meer stappen in de richting van duurzaamheid gezet? Misschien ben je er helemaal nog niet mee bezig geweest. Voor iedereen die zich pas net is gaan bekommeren om duurzaamheid: in het begin kan het allemaal wat overweldigend lijken, maar elk stapje is er een! Het schiet niet op als er maar drie mensen zijn die het allemaal perfect doen; we hebben heel veel mensen nodig die allemaal zoveel mogelijk doen wat ze kunnen.