100% BIOLOGISCHE KWALITEIT smart. vers. anders.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.


Alleen verse producten belanden in onze boxen – Hoe verschilt dit t.o.v. de verwerkte producten?


Verschil tussen verse en verwerkte producten 

Onverwerkte groenten en fruit zijn zogenaamde verse producten. Daarentegen omvatten verwerkte producten alle landbouwproducten die industrieel verwerkt zijn, bijvoorbeeld tot diepvriesproducten, conserven of sappen. De markt voor verse producten is een aparte tak van productiesector en staat los van die voor verwerkte producten.

Waarom wordt iets voor verwerking opgegeven? 

In de meeste gevallen beslissen de landbouwers al bij aanbouw of hun producten moeten worden doorgegeven als verse of verwerkte goederen. In hoeverre deze beslissing daadwerkelijk vóór of na de oogst wordt gepraktiseerd, is afhankelijk van de vruchtbaarheid en omstandigheden van het veld. Alle landbouwproducten die industrieel verwerkt zijn, bijvoorbeeld tot diepvriesproducten, conserven of sappen. Aan de hand van enkele variëteiten als voorbeeld willen we graag uitleggen waarom iets voor verwerking wordt verzonden.

Aardappelen - de meest populaire knol in dit land - worden geteeld voor verschillende doeleinden. De teelt is gericht op het gebruik van de geoogste aardappelen als plantaardig materiaal, tafelaardappelen of voor verdere verwerking. Factoren zoals de grootte of de kwaliteit van de aardappel spelen een belangrijke rol. Terwijl kleine aardappelen zijn ideaal plantmateriaal, grote aardappelen zijn geschikt voor verdere verwerking tot frieten, chips of aardappelpuree.

Ook in het geval van bloemkool en broccoli is de beslissing al op het moment van aanbouw gevallen. Als de kool moet worden verwerkt aan het eind, worden bepaalde variëteiten gekweekt die mooie rozetten vormen. Deze zijn vooral populair voor bevroren bloemkool of broccoli. Als boeren besluiten om verse producten te gaan aanbouwen, dan is aan het eind van het seizoen uiteindelijk 80-90% van de producten hiervoor geschikt. Het resterende deel wordt om verschillende norm-redenen voor verdere verwerking verzonden.
De situatie is vergelijkbaar voor selderij, meirapen en andere koolsoorten. Als deze groenten verder verwerkt worden, hebben zij het voordeel dat zij 4 tot 7 maanden kunnen worden opgeslagen voordat zij verder verwerkt worden.
Wortelen en uien worden hoofdzakelijk voor de verse markt geteeld, waarbij een groot deel daarvan wordt uiteindelijk ook verwerkt. De doorslaggevende factor is hier de grootte en de vorm. De kleinere blijven verse producten en boven een bepaalde grootte worden ze verwerkt.

Ook bij fruitrassen wordt van tevoren beslist of de vruchten voor verdere verwerking of voor verse consumptie aangebouwd worden. Een belangrijke sector van industrie is het persen van fruit.

Wat is de rol van etepetete hierbij? 

Zoals hierboven beschreven, zijn de verse markt en de verwerkingsmarkt twee verschillende sectoren en de landbouwers beslissen vaak op het ogenblik van de aanbouw of teelt wat zij met hun producten zullen doen. Wij kopen biologische producten die oorspronkelijk voor de verse markt werden aangebouwd. 
Het gebeurt vaak dat groenten en fruit die als verse producten worden geproduceerd, niet worden aanvaard wegens een afwijkingen van de norm. Als deze hoogwaardige producten uiteindelijk verwerkt tot sap of diepgevroren voedsel, ontvangen de boeren slechts een fractie van wat de oogst eigenlijk waard zou zijn.
Onze boeren stoppen echter veel werk en liefde in elk afzonderlijk product. Dit werk moet op prijs worden gesteld en de landbouwers moeten een eerlijke en billijke betaling krijgen, zelfs voor appels met schilafwijkingen of voor kleine bloemkool. Immers, of de wortel krom of recht groeit beslist de natuur alleen.