100% BIOLOGISCHE KWALITEIT smart. vers. anders.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.


GOEDE REDENEN OM ZELF TE KOKEN

Je weet waarschijnlijk wel dat kant-en-klare producten niet echt gezond zijn. Maar weet je ook dat veel ingrediënten niet eens op de ingrediëntenlijst staan, omdat ze niet vermeld hoeven te worden of verstopt zitten achter vreemde cijfers en namen? En weet je ook dat gemaksproducten alleen op het eerste gezicht goedkoper lijken dan zelf koken? In deze blogpost geven we je 7 tips over hoe je zelf koken eenvoudig in je dagelijks leven kunt integreren. Ook leer je meer over de voordelen van zelf koken ten aanzien van je gezondheid.

Je hebt eten en drinken nodig net zoals je lucht nodig hebt om te ademen. Meestal eten we drie keer per dag een maaltijd die goed smaakt, ons vult en ons lichaam voorziet van de nodige voedingsstoffen. Afhankelijk van de tijd en de thuissituatie gaan we uit eten, doen we een kant-en-klare pizza in de oven of koken we zelf een maaltijd. Je leest hier waarom zelf koken meestal de beste keuze is.

Terug naar de wortels!

Verse, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, noten en zaden, en volkoren granen voorzien ons van belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen. Aan de andere kant krijgen we door het gebruik van gezonde vetten en het vermijden van twijfelachtige ingrediënten en additieven de controle over het type, de hoeveelheid en de oorsprong van de gebruikte ingrediënten. Door zelf te koken kunnen mensen met bijvoorbeeld voedselallergieën ook nauwgezet bepalen wat er in hun voedsel zit.

Koken heeft ook een positief effect op onze mentale gezondheid. Ja echt! Want samen koken verhoogt het welzijn en ons humeur en is in de meeste gevallen zelfs goedkoper dan het serveren van kant-en-klare producten. Enerzijds omdat we meerdere porties kunnen koken als we zelf in de keuken staan. Niet thuiswerken kun je veel geld besparen. In de meeste kantoren is er immers wel een manier om voorgekookte etenswaren op te warmen. Daarnaast kunnen overgebleven ingrediënten voor andere maaltijden worden gebruikt en kunnen restjes worden ingevroren. Wij vinden het buitengewoon praktisch en wij weten zeker dat jij dat ook zult vinden. Zelf koken hoeft dus niet te betekenen dat je meer geld uitgeeft. Integendeel, op den duur kan het zelfs een stuk goedkoper zijn.

En wist je al dat regelmatig voor jezelf koken de kans aanzienlijk vergroot om gezonder buiten je deur te eten? Met elke maaltijd die we zelf koken, versterken we ons bewustzijn ten aanzien van gezonde voeding, wat een zeer positief effect heeft op je eetgewoontes.

Zelf koken is echter niet alleen goed voor ons, het is ook veel beter voor het milieu en het klimaat en het verkleint je eigen ecologische voetafdruk. Met verse, onbewerkte en vooral onverpakte voeding, zoals biologische groenten en fruit, verkleinen we de berg plastic en ander verpakkingsafval. Bij etepetete doen we het zonder onnodige verpakkingen, houden we onze ketens kort en zijn onze dozen gemaakt van 100% recyclebaar karton welke we klimaatvriendelijk bij je thuisbezorgen. Met onze box boordevol verse biologische groenten en fruit, heb je een goede voorraad om zelf heerlijke gerechten te bereiden.Kant-en-klaar producten besparen tijd - maar tegen welke prijs?

Als je voor jezelf kookt, weet je altijd wat er op je bord ligt. Bij kant-en-klare producten accepteren we echter veel ingrediënten en toevoegingen voor dezelfde smaak, consistentie en lange houdbaarheid: vrijwel alle kant-enklaarmaaltijden bevatten smaakstoffen, smaakversterkende ingrediënten of verdikkingsmiddelen die je zelf nauwelijks toegevoegd zou hebben. Dit is echter niet alleen een belangrijk punt voor mensen met allergieën of intoleranties. Sommige toevoegingen kunnen bij gevoelige mensen zogenaamde pseudo-allergieën veroorzaken, die zich uiten in een rode huid, hoofdpijn of astma. Bovendien bevatten kant-en-klaar producten meestal suiker en sterk bewerkte koolhydraten. Hoewel deze de smaak intensiveren, zorgen ze ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en daalt, wat dikwijls leidt tot het zogenaamde hunkeringseffect.
Ongezonde transvetten en verzadigde vetzuren dienen als smaakdragers en -versterkers en verhogen het risico dat maaltijden te veel gekruid zijn waardoor je natuurlijke smaakzin wordt aangetast. Onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten en fruit kunnen daardoor minder intens smaken. Dit gewenningseffect is vooral funest voor kinderen. Maar gelukkig kunnen we altijd wennen aan de echte smaak van vers voedsel. 

7 tips om zelf koken gemakkelijk in je dagelijks leven te integreren

#1 Vind inspiratie!

Blader door je eigen kookboeken, bekijk de kookboeken van vrienden of familie bij een volgend bezoekje, zoek op internet naar foodblogs, scroll door onze etepetete Instagram feed of bekijk de recepten op onze website. Laat je inspireren door zowel recepten als de seizoenskalender en maak vervolgens een boodschappenlijstje. Misschien staat er een gerecht op de menukaart van je favoriete restaurant dat je nog eens zou willen proberen? Daarnaast bieden kookshows handige tips en trucs en kun je een aantal zeer praktische en spannende technieken leren.

#2 Maak je eigen receptenverzameling!

Recepten kun je eenvoudig online opslaan. Het is het beste om verschillende categorieën aan te maken. Zo kan het ontbijt worden onderverdeeld in “zoet” en “hartig”. Pap, pannenkoeken, wafels, roerei... Voel je vrij om zo specifiek mogelijk te zijn!
Lunch en diner zijn ook goed te groeperen, bijvoorbeeld in salades, Buddha bowls, pasta- en rijstgerechten, soepen, enzovoort.
Ook specialiteiten zoals kerstdiner, taart- of snackideeën verdienen een plekje in je receptenverzameling. Als alternatief kun je bladwijzers aanbrengen in jouw kookboeken, heerlijk klinkende recepten uit tijdschriften verzamelen of misschien zelfs je eigen ideeën opschrijven.

#3 Het draait om plannen!

Zelf koken kost ongetwijfeld meer tijd dan alleen kant-en-klaarmaaltijden opwarmen. Maar maak je geen zorgen: het integreren van een gezond dieet in je stressvolle dagelijkse leven is echt niet zo moeilijk en tijdrovend als je zou denken. Niemand hoeft elke dag uren in de keuken te staan om gezond te eten. Met een beetje planning en voorbereiding kan thuis koken zelfs een leuke gewoonte worden.
Het zoeken naar recepten en inspiratie kost wat tijd, maar: zoek wat langer, breid je boekencollectie uit met een paar leuke kookboeken en je hebt direct een gevarieerd aanbod aan heerlijke, gezonde recepten.
Beslis week op week welke gerechten je wilt proberen en maak op basis daarvan je boodschappenlijstje. Doe dat bij voorkeur voor de hele week, want zo bespaar je meer tijd en zelfs geld omdat je minder vaak boodschappen hoeft te doen en minder in de verleiding komt om ongezonde dingen te kopen in de supermarkt. Bovendien hoef je na een stressvolle dag 's avonds geen boodschappen meer te doen, want je weet al wat er gekookt gaat worden en je hebt al gezond eten voor de hele week ingeslagen. De kans dat je de bezorgdienst belt, is zo een stuk kleiner.#4 Houd het simpel!

Zorg ervoor dat je altijd een paar gezonde tussendoortjes klaar hebt staan, bijvoorbeeld een mix van verschillende noten en gedroogd fruit, rauwkoststicks met humus of zelfgemaakte energieballetjes, die overigens heerlijk zijn om in te vriezen.

Smoothies zijn een heerlijk tussendoortje en zijn dankzij de deels bevroren ingrediënten supersnel en gemakkelijk te bereiden. Het is het beste om altijd een paar bevroren bananenstukjes en je favoriete bessen in de vriezer te hebben en je favoriete plantaardige melk in te slaan (als je wat meer ervaring hebt, kun je zelfs je eigen havermoutdrankje maken, wat eigenlijk heel gemakkelijk is!).

Voeg nu wat babyspinazie en een handje havermout toe en je hebt supergezonde ingrediënten voor een heerlijke groene smoothie.


#5 Begin gewoon!

Start maar gewoon op basis van het motto: leer door te doen. Laat je niet afschrikken door ingewikkelde gerechten. Beetje bij beetje kunnen reeds bekende gerechten worden aangepast. Je kunt experimenteren met kruiden en uitproberen welke smaken bij elkaar passen. En mocht jij je ergens aan branden, dan is er nog geen man overboord. We hebben dit allemaal zelfs wel eens meegemaakt met bakken van een diepvriespizza. Gewoon volhouden en de volgende keer zal het een stuk beter zijn.
Tip voor pro’s: maak een extra portie en neem die de volgende dag mee naar je werk, universiteit of school.

#6 Samen werken is dubbel plezier!

Koken met vrienden of familie, samen tijd doorbrengen en profiteren van elkaars ervaringen.
Iedereen die van koken houdt, ziet het niet als tijdverspilling en neemt daar graag de tijd voor.


#7 Goed keukengereedschap is het halve werk!

Een foodprocessor, een staafmixer of een high-performance blender? Niet elk keukengereedschap is nodig. Zelfs met een kleine basisuitrusting kunnen er heerlijke gerechten worden bereid. Een bot mes of een slechte pan kan echter behoorlijk frustrerend zijn. Verwen jezelf daarom of wens een goede pan voor je volgende verjaardag.
Voor jezelf koken kan een creatief proces zijn en leuk als je er jouw zinnen op zet. En met onze tips voor beginners gaat het je in de toekomst zeker lukken om zelf vaker met de houten lepel te zwaaien. Deel gerust je ervaringen met ons en de etepetete community op Instagram of Facebook. We ondersteunen je op weg naar een duurzamer leven met onze biologische groente- en fruitboxen, maar ook met onze reguliere posts op onze social media en blog.