100% BIOLOGISCHE KWALITEIT smart. vers. anders.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.


HOW 2 POMPOEN

De zon draait om de aarde en de herfst om de pompoen. Liever gezegd om 800 pompoensoorten. Ja, je leest het goed! Er zijn dus 800 verschillende pompoensoorten op de wereld, waarvan er 200 geschikt zijn voor consumptie. Bij zoveel keus verlies je snel het overzicht. 

Daarom hebben we een Pompoenen gids opgesteld waarin je altijd kunt opzoeken wat je er het best mee kunt doen, hoe je ze klaarmaakt en vooral hoe je ze het best bewaart.


DE POMPOEN: FEITEN EN TIPS 

Wist je dat de pompoen botanisch gezien een soort bes is? De courgette behoort trouwens ook tot de pompoenfamilie, tot de zomerpompoenen om precies te zijn. Klop erop om te testen of je pompoen rijp genoeg is. Klinkt hij hol, dan is hij klaar voor gebruik. Hoe kleiner de pompoen, hoe beter de smaak. Dat is meestal de vuistregel. Ook als je op je lijn wilt letten, zit je goed met pompoen. Ze bevatten gemiddeld slechts 25 kcal per 100 gram, dus je zou wel 10 kg pompoen per dag nodig hebben om in je dagelijkse behoefte te voorzien. Pompoenen kun je het best koel en droog bewaren, dan gaan ze het langst mee. Let op: ze houden niet van temperaturen onder 10°C, want dan kunnen ze rot plekken gaan vertonen. Aangesneden pompoenen blijven nog een week goed in de koelkast, maar je kunt ze ook meteen helemaal bereiden en dan het beste voorgegaard of gepureerd invriezen.

ZO HERKEN JE GIFTIGE SIERPOMPOENEN 

Sierpompoenen zijn meestal te herkennen als je ze opensnijdt. Eetbare exemplaren bevatten veel meer vruchtvlees dan hun decoratieve soortgenoten.

Helemaal op zeker ga je met de smaaktest: snijd een stukje van het rauwe vruchtvlees los en kauw er even op. Smaakt het echt bitter, dan kun je ervan uitgaan dat het een sierpompoen betreft. Slik het bittere stukje liever niet door. De bittere nasmaak kan weinig kwaad. Die is afkomstig van cucurbitacine, het bittere giftige bestanddeel van de sierpompoen.

HOKKAIDO

De Hokkaido is waarschijnlijk de bekendste pompoensoort. Het gladde, wat leerachtige oppervlak is feloranje met vaak smalle lichtere verticale strepen. Het vruchtvlees is geeloranje, ongeveer 3 cm dik en rijk aan provitamine A. De schil van de hokkaido kan ook gegeten worden en is meestal tegelijk gaar met het vruchtvlees. De schil zorgt voor een nog intensieve aroma. Als je hokkaido's koel en droog bewaart, blijven ze 5 tot 6 maanden goed.

BUTTERNUT

De schil van de Butternut- of flespompoen is zeer glad en de kleur kan variëren. In onze boxen kun je er gele en groene exemplaren van aantreffen. Onder de schil zit het lichtoranje vruchtvlees met een zacht boterig aroma en een subtiel zoete smaak. Je kunt ze op allerlei manieren bereiden, zowel hartig als zoet. Ook de schil kan gegeten worden, maar heeft wel veel meer tijd nodig voordat hij gaar is dan het vruchtvlees. De butternut is goed te combineren met sterk smakende ingrediënten, zoals knoflook, chilipepers of verse kruiden. Ook kan hij lang bewaard worden. De butternut behoort tot de muskaatpompoenen die langer houdbaar zijn en kan dan ook probleemloos tot een jaar bewaard worden.

DELICATA

Het bijzondere aan de Delicata-pompoen is dat hij ook rauw gegeten kan worden. Je hoeft hem ook niet te schillen, want de schil is heel zacht. Dat betekent wel dat hij niet zo lang houdbaar is als de hardere soorten. De vrucht is langwerpig met groene strepen en het vruchtvlees is lichtgeel. De smaak doet denken aan zoete aardappel. Hij wordt ook vaak aangeduid als zoete-aardappel pompoen.

STRIPETTI

Deze pompoensoort wordt ook vaak aangeduid als spaghettipompoen. Het is echter een kruising tussen de spaghettipompoen en de delicata. De schil is geelgroen gestreept en het vruchtvlees is lichtgeel en vezelig. Als je hem gaart, valt het vruchtvlees uiteen in slierten die aan spaghetti doen denken. Het is een super goed alternatief voor traditionele pasta als je glutenintolerantie hebt of weinig koolhydraten wilt eten. De smaak is nootachtig en ook uitstekend voor puree, soep of om te bakken. De stripetti behoort tot de tuin pompoenen en kan niet zo lang bewaard worden als de muskaat soorten. Wat bewaren betreft is hij te vergelijken met de hokkaido. 

SWEET DUMPLING

De Sweet Dumpling is klein maar fijn en zelfs geschikt voor de magnetron. De kleine variant komt oorspronkelijk uit Mexico en wordt soms ook wel magnetron pompoen genoemd. Het vruchtvlees is licht en stevig, maar niet vezelig. Als je er een kapje vanaf snijdt en de pitten verwijdert, kunt je hem, afhankelijk van de grootte, in 5 - 8 minuten garen in de magnetron, eventueel vullen en nogmaals 5 minuten in de magnetron zetten. De vulling en het vruchtvlees kun je dan gewoon met de lepel uit de schil eten. Zo zet je in een handomdraai een heerlijk gerecht op tafel, bijvoorbeeld als lunch op kantoor. Ook praktisch: ook de schil is eetbaar, net als bij de hokkaido. De sweet dumpling kan tot 4 maanden bewaard worden. 

CROWN PRINCE

De Crown Prince staat ook bekend als de grijze hokkaido. Het is de 'koning' der pompoenen en vooral erg populair in Nieuw-Zeeland en Australië. Je kunt hem op allerlei manieren klaarmaken. Hij wordt veel gebruikt in ovenschotels, gratins, risotto en zoete gerechten. Het stevige geeloranje vruchtvlees is namelijk zeer aromatisch en valt niet meteen uit elkaar tijdens het koken. De crown prince kan ook heel goed bewaard worden.

DELICA

De Delica Pompoen, ook bekend als kabocha, heeft een donkergroene schil en donkergeel vruchtvlees. Deze soort is erg geschikt om te bakken en voor heerlijke pompoensoepen. Het fel gele vruchtvlees heeft een krachtig aroma. Als je de pompoen met schil en al bakt geeft hij een intensieve geur af. De soort is erg geschikt voor stevige schotels, maar ook voor zoete gerechten als taart, pudding of ijs. De delica is zeer populair in de Noord-Italiaanse keuken. Net als de andere winterpompoenen kan hij heel goed bewaard worden.

SWEET MAMA

De sweet mama heette oorspronkelijk Tsurunashi-Yakko en werd voor het eerst geteeld in Japan. Deze pompoen heeft een gladde donkergroene schil met lichtere strepen en vlekken. Hij bevat een zeer dikke laag geel oranje vruchtvlees met een droge textuur en een zoete, wat nootachtige smaak. Het is ook een vitaminebom, want de sweet mama is rijk aan beta-carotine en vitamine C en B. De sweet mama is een uitstekende basis voor pompoenpuree en -soep. Hij is ook ideaal voor het maken van sapjes, desserts, muffins of taarten. Je kunt de sweet mama ook prima rauw eten bij wijze van snack.

SPARK

Ook de kleine Spark is een magnetron pompoen. Lepel de pitten er gewoon uit, zet hem 5 minuten in de magnetron en klaar. Hij wordt nog lekkerder als je hem bijv. vult met roomkaas of een andere lekkere topping. Één spark is genoeg voor één persoon. De schil is iets te hard om te eten, dus hij moet uitgelepeld worden. Qua smaak doet deze mini pompoen denken aan tamme kastanje. Sparks kunnen net als de bovengenoemde pompoenen prima langere tijd bewaard worden.