100% BIOLOGISCHE KWALITEIT smart. vers. anders.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.


TREND FOOD AVOCADOSLECHT VOOR HET MILIEU?

Op brood met een spiegeleitje, als fraaie roos op je buddha bowl, in een chocolade toetje of als guacamole. We zijn er dol op: avocado's. Tref je ze op het juiste moment, dan zijn romig, fotogeniek, lekker en supergezond. Nu de vraag naar dit exotische fruit echter blijft stijgen, worden ook de kritische geluiden steeds sterker. Avocado's groeien niet op onze eigen bodem en hebben erg veel water nodig. We zijn dus op zoek gegaan naar de feiten en hebben de belangrijkste voor jullie op een rijtje gezet.

WAAR GROEIEN AVOCADO'S EIGENLIJK?

40 procent van de wereldwijde avocado-export komt uit Mexico. Avocadobomen gedijen het best bij warme temperaturen en genoeg water. Ook in de buurlanden Chili en Guatemala wordt het groene fruit geteeld. Er zijn inmiddels ook al plantages in Spanje. Het mooie aan avocadobomen is dat de bodem nauwelijks bewerkt hoeft te worden om ze aan te planten. Anders dan bij fruitsoorten die op akkers geteeld worden, kunnen avocadobomen ook langs de straat groeien als de temperatuur maar hoog genoeg is.

EN HOE ZIT HET MET HET WATERVERBRUIK?

Het meest bekritiseerde punt bij avocado's is het waterverbruik. Vaak wordt geroepen dat er ongeveer 1000 liter water nodig is voor één kilo avocado's. Dat lijkt op het eerste gezicht inderdaad heel veel. Maar hoe zit het met andere levensmiddelen? Voor rundvlees wordt er bijvoorbeeld circa 15.500 liter per kilo verbruikt. 15 x zoveel dus. En het topje van de ijsberg: cacao en koffie. Dit zijn waarschijnlijk met afstand de levensmiddelen die het meeste water nodig hebben: circa 20.000 liter per kilo. Dat is dus 20 kilo avocado's tegen 1 kilo koffiebonen. De avocado blijft desondanks een luxeproduct waar we met mate van moeten genieten. In de gebieden met de grootste plantages zoals in Mexico en Chili ontstaan namelijk gevaarlijke watertekorten.

AVOCADO'S IN ONZE BOXEN

Ook bij etepetete doen we regelmatig avocado's in je box. Ze zijn net als al onze andere producten biologisch gecertificeerd. Ook proberen we ze zoveel mogelijk uit Spanje te betrekken vanwege de kortere afstand. We vinden het heel belangrijk dat onze avocado's uit regio's met voldoende watervoorraden komen. Zoals je waarschijnlijk al weet, accepteren we ook vruchten met schoonheidsfoutjes of een afwijkende maat – onze avocado's zijn meestal wat kleiner dan de norm. Als we al eens avocado's uit Mexico leveren, zijn het meestal exemplaren die sowieso op de composthoop zouden zijn beland, waardoor het waterverbruik helemaal voor niets zou zijn geweest. Dat zou ook geen zin hebben, toch?