100% BIOLOGISCHE KWALITEIT smart. vers. anders.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.


VERSPILLING VAN LEVENSMIDDELEN –
PRODUCEREN VOOR DE AFVALBAK


We hebben daar allemaal wel een beeld bij, maar de exacte cijfers hebben we meestal niet paraat.

HIER DUS EERST MAAR EENS EEN PERCENTAGE:

Ongeveer één derde van alle levensmiddelen die we produceren, wordt weggegooid. Één derde. Dat is echt veel als je je voorstelt wat dat eigenlijk betekent.
Één derde van het werk, het water en de CO2-uitstoot is voor niets. En deze drie factoren zijn bij lange na niet alle hulpbronnen die we verbruiken om die enorme hoeveelheden levensmiddelen te produceren.
Als we maar liefst één derde weggooien, wordt er dus van meet af aan meer geproduceerd dan er feitelijk nodig is. En dat is gewoon een feit. We produceren dus levensmiddelen voor ruim 10 miljard mensen, terwijl we momenteel met 8 miljard zijn. En het topje van de ijsberg: er zijn nog steeds mensen die honger hebben, voor wie de voedselvoorziening niet gewaarborgd is.

De levensmiddelen verspilling is dus een enorm probleem.

Wij bij etepetete hebben ons ten doel gesteld om op een punt in de productieketen groenten te redden die anders op de kompost hoop zouden belanden. We doen ons best te voorkomen dat groenten met afwijkende afmetingen of exemplaren die er minder perfect uitzien en niet naar de winkel mogen, op het veld achterblijven. Supermarkten hanteren namelijk strenge normen voor de maten en gewichten van hun producten. Daarom ziet het er allemaal zo perfect uit in de winkel. Wij kijken juist naar de innerlijke waarden van onze producten: de kwaliteit. Het uiterlijk doet er niet toe.

DAT IS EEN MOOI BEGIN, VINDEN WE.

Elke ton groenten die gered wordt is een begin, een beetje winst, een stap in de goede richting en gaat af van dat enorme percentage dat gewoon bij het afval eindigt.