100% BIOLOGISCHE KWALITEIT smart. vers. anders.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.


WIJ REDDEN BIOLOGISCHE
GROENTEN & FRUIT

Topprioriteit van etepetete is voorkomen dat biologische groenten en fruit worden verspild, niet gebruikt worden waar ze voor zijn of worden doorgedraaid! Wij redden zoveel mogelijk regionale producten, maar ook 

Franse bieslook met hagelschade is bij ons welkom. Vaak zie je niet meteen waarom groenten en fruit bij ons zijn beland en wat het verhaal erachter is. We hebben de meest voorkomende oorzaken voor jullie op een rijtje gezet:


RED SAMEN MET ONS
WAT ANDEREN
VERSPILLEN
AFMETINGEN EN VORM

De meest voor de hand liggende redenen waarom groenten en fruit afvallen bij het sorteerproces zitten hem in de afmetingen en vorm. Te kleine uien, een te grote citroen, wortels met twee pootjes of champignon-tweelingen: de handel kan ze niet gebruiken. Het gaat daarbij trouwens niet altijd alleen om kritische inkopers die geen kromme spullen willen. Vaak zijn er gewoon ook logistieke redenen. Als alle producten dezelfde vorm en afmetingen hebben, kunnen ze eenvoudiger opgeslagen en vervoerd worden, want ze zijn makkelijker te stapelen en in te pakken. In de handel worden uiteenlopende maten en vormen van groenten en fruit trouwens ook aangeduid als gevarieerd kaliber.

ONTBREKEND “GROEN”

Het groene loof aan wortels of radijsjes suggereert versheid en kwaliteit. Daarom accepteren supermarkten bijvoorbeeld alleen koolrabi's waar nog stengels met groen aan zitten. Het komt echter vaak voor dat het loof bij de oogst of het transport beschadigd raakt of al een beetje verwelkt is. De koolrabi zelf is dan echter nog perfect. Wij van etepetete kennen en vertrouwen onze partners en controleren de kwaliteit aan de hand van andere kenmerken. Daarom zijn koolrabi's zonder groen bij ons ook welkom.


ONGESORTEERDE PRODUCTEN

Wanneer er op onze lijsten “ongesorteerde producten” staat, kan er in je box ofwel een perfecte rode biet belanden of eentje die heel groot of juist klein is of een afwijkende vorm heeft. Dankzij ongesorteerde aanlevering kunnen de telers een stap uitsparen omdat ze de afwijkende kalibers niet eerst hoeven uit te sorteren. Wij accepteren gewoon de complete batch en verpakken alles in de boxen. Of een product nu voldoet aan de officiële normen of niet.


TRANSITIE PRODUCTEN

Hetzelfde geldt voor de zogenaamde “transitie producten”. Zo noemen we de producten van agrarische bedrijven die de overstap maken naar biologische teelt. Zo'n proces duurt ongeveer twee jaar en hoewel de telers hun producten al volgens de biologische criteria verbouwen, mogen die nog niet als biologisch gecertificeerd worden. De transitie gaat dan ook vaak gepaard met financiële problemen. Tijdens de transitie zijn de kosten namelijk al te hoog om de producten als conventionele producten te verkopen. Voor de biologische levensmiddelenhandel zijn ze echter ook nog niet geschikt. De bedrijven kunnen dus niet van hun producten af en dan kan etepetete uitkomst bieden.


WAT IS ER MIS MET 
KROM OF SCHEEF?

VERKEERDE ETIKETTEN

Het komt ook voor dat in je box prima biologische groenten en fruit aantreft die eigenlijk voor de supermarkt bestemd waren omdat ze voldoen aan de normen. Wat is dan het probleem? Alleen dat de verpakking onjuist gelabeld of geëtiketteerd is. Denk bijvoorbeeld aan zakken met onjuiste opschriften. Natuurlijk zou de supermarkt gewoon alle etiketten kunnen verwijderen en nieuwe plakken, maar dat is zelden rendabel en sowieso erg arbeidsintensief. De handel keurt de producten af en de producenten blijven zitten met hun biologische groenten en fruit. Wij stoppen ze wel in je box!