100% BIOLOGISCHE KWALITEIT smart. vers. anders.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.


ZERO FOOD WASTE - 6 TIPS OM VOEDSELVERSPILLING IN DE KEUKEN TE VOORKOMEN

Niet alle biologische afval is rijp voor de vuilnisbak! Vaak gooien wij voedsel weg dat eigenlijk nog prima bruikbaar is. Groenteschillen, steeltjes of uiteindes belanden vaak in de prullenbak terwijl ze nog perfect zijn voor het maken van bijvoorbeeld een groentebouillon. Meestal wordt het groen van veel soorten groenten gewoon weggegooid omdat maar heel weinig mensen weten dat ze eetbaar zijn en zelfs zeer goed smaken.

Ook worden we niet zelden om de tuin geleid door de houdbaarheidsdatum. De meeste voedingsmiddelen zijn nog maanden na de uiterste houdbaarheidsdatum perfect eetbaar.

Wist je dat supermarkten zelfs verlopen producten mogen blijven verkopen zolang ze maar in goede staat zijn? Maar niemand doet het ... Je moet alleen oppassen met een houdbaarheidsdatum die aangeeft dat consumptie schadelijk voor je gezondheid kan zijn.

Om vanaf nu voedselverspilling in de keuken te voorkomen, vertellen we je wat je kunt doen met het voedsel dat je tot nu toe in de vuilnisbak hebt weggegooid.


Tip #1: Doe-het-zelf groentebouillonpoeder

Je hoeft de schillen, steeltjes en uiteinden van de groenten die je kookt niet meer weg te gooien want we hebben een zeer eenvoudig en lekker recept voor je eigen zelfgemaakte groentebouillonpoeder.
Verzamel elke keer dat je kookt de schillen, stelen en uiteinden in een bakje en vries ze in. Zodra je genoeg groenten hebt opgespaard, kun je ze ontdooien en in de blender gooien. Zorg altijd dat je alle groenten goed wast voordat je ze invriest en gebruik voor je bouillon alleen biologische restgroenten zodat er geen schadelijke stoffen in terecht komen. Nadat je alles in de blender hebt gepureerd, bak je de puree 2 uur lang in de oven op 100°C. Hierna kun je de groenteresten met de vijzel fijnmalen en klaar is je zelfgemaakte groentebouillonpoeder!

Tip #2: Pesto van wortel en groene radijs

Basilicumpesto kan best saai zijn op den duur. Probeer het daarom eens met wortelen of radijsgroenten! Voordat dat in de compost belandt, maak je er gewoon pesto van. Het smaakt ontzettend lekker en je kunt de basilicum in je recept gemakkelijk vervangen. Het enige wat je nodig hebt is olijfolie, knoflook, noten naar keuze en wat Parmezaanse kaas. Je kunt alles in de blender bij elkaar gooien en de pesto is klaar om te serveren.

Tip #3: Smoothies

Smoothies, wie houdt er niet van? De volgende keer dat je boodschappen gaat doen voor verse groenten en fruit voor je dagelijkse vitaminebom pak dan gewoon de bruine bananen en het overrijpe fruit. Het geeft nog meer smaak aan je smoothie en je merkt de oneffenheden niet eens in je drankje. Trouwens, wortel- of radijsgroenten smaken ook erg lekker in je smoothie.

Tip #4: Chips

Heb je al voldoende groentebouillon op voorraad? Maak dan met je aardappel-, wortel-, biet- of pastinaakschillen super lekkere, krokante frietjes voor een filmavondje met familie of vrienden. Meng de schillen in olie, breng ze op smaak en bak ze 20 minuten lang in de oven op 200°C met boven- en onderwarmte totdat ze lekker krokant zijn. BELANGRIJK: zorg er altijd voor dat de schillen biologisch zijn en dat je ze grondig schoonmaakt.

Tip #5: Zure melk als vervanger van zure room

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt dat melk al dagen in de koelkast staat en je het eigenlijk niet meer durft te gebruiken. Wanneer je klontjes ziet en de zure geur ruikt, verlies je je eetlust. Dat is bijzonder, want deze klontjes zijn niets meer dan zure room of kwark. We hoeven absoluut niet bang te zijn om deze zure melk te gebruiken. Natuurlijk is dat best spannend de eerste keer, maar je kunt het ook stap voor stap doen en de zure melk eerst alleen gebruiken om te bakken.

Tip #6: Citroenschil als reiniger voor roestvrij staal

Citroen is echt een alleskunner! En de schil is veel te mooi om weg te gooien. Als je de schil in koudgeperste olijfolie doet, heb je in een mum van tijd en zonder moeite een aromatische fruitige citroenolie.
Daarnaast is de citroenschil de perfecte allesreiniger. Als er na het koken nog een uitgeknepen helft over is, draai deze dan binnenstebuiten, wrijf het over de keuken- of badkamerinrichting en verwijder zo eenvoudig kalkvlekken. Even afspoelen met een beetje water en alles glimt weer.
Niet alleen citroenschillen kunnen conventionele reinigingsmiddelen vervangen, aardappelschillen zijn ook geweldig als reinigingsmiddel voor roestvrij staal. Zo kun je niet alleen je voormalige GFT-afval recyclen als natuurlijk en ecologisch reinigingsmiddel, maar kun je in de toekomst nog meer plastic besparen en het grondwater beschermen tegen milieubelastende chemicaliën.