100% BIOLOGISCHE KWALITEIT smart. vers. anders.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.


MEER DAN EEN GROENTEBOX

Op het eerste gezicht lijkt de etepetete box een hele normale biologische groentebox. En dat is het ook! Het bestaat uit heerlijke, gezonde en hoogwaardige biologische groenten en fruit.

Daarnaast hebben wij het er bij etepetete ook onze missie van gemaakt om de wereld een beetje beter te maken met deze box.

Met de etepetete box steun je ons in ons gevecht tegen onrealistische schoonheidsidealen en overdreven normen in de groenten- en fruithandel en ook bij consumenten. Samen leveren we een bijdrage aan de promotie van biologische landbouw en een grotere biodiversiteit. Je moedigt ons aan om er een verantwoord, hulpbronnenbesparend en duurzaam bedrijfsbeleid van te maken. En samen bevorderen we een zekere basis voor het levensonderhoud van biologische landbouwers en kleine familiebedrijven.

#1 100% BIO, ALTIJD!

Vanaf het begin was het ons duidelijk dat we alleen de beste biologische producten in onze boxen willen inpakken. Waarom dan? Omdat we geloven dat biologische landbouw een essentiële stap is naar een duurzame toekomst.
Naast EU-biologisch-gecertificeerde groenten en fruit, komen in onze boxen minstens vijftig procent biologische producten met keurmerk. Want voor deze producten gelden veel strengere richtlijnen dan de EU-certificering voorschrijft. Om tot het keurmerk te komen en te behoren bij een samenwerkingsverband, moeten producenten voldoen aan de zeer hoge eisen die de verenigingen stellen.


#2 REDDING

Binnen de hele keten, dus van teelt tot retail, tot huishouden, wordt voedsel verspild, ook al is het prima geschikt voor consumptie. Daar zijn meerdere redenen voor. Bijvoorbeeld heerlijke biologische groenten en fruit die in de prullenbak belanden omdat het niet volledig voldoet aan de EU-normen of de aanvullende eisen vanuit de handel. Het wordt daarom ofwel helemaal niet geoogst, weggegooid of alleen gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld sappen en sauzen. Bovendien worden kwalitatief smakelijke en onberispelijke producten onder hun daadwerkelijke waarde geprijsd en aan biogasinstallaties verkocht om ze in ieder geval te gebruiken voor energieopwekking.
En dat allemaal slechts omdat een van de koolrabi's groter bleek te zijn dan de andere, de appel direct onder een tak hing en daarom een litteken op de schil heeft of omdat de citroenen een groene huid hebben in plaats van een gele. Dit alles betekent een enorm verlies voor de producenten wat mede het voortbestaan van kleine familiebedrijven bedreigt. We hebben een apart artikel geschreven over Voedselverspilling.


#3 OUDE EN SPECIALE SOORTEN

We verpakken naast de bekende groenten en fruit zoals appels, wortels en aardappelen ook bijzondere soorten groenten en fruit in onze boxen zoals schorseneren, kleurrijke bloemkool, kumquat en cherimoya. Deze vind je zelden in de supermarkten.
Met deze producten willen we landbouwers juist ondersteunen bij het behoud en het vergroten van de biologische diversiteit. Daarnaast willen we de horizon van consumenten uitbreiden en de enorme diversiteit van onze natuur laten zien.
Sommige oude appelvarianten hebben bijvoorbeeld veel meer waardevolle ingrediënten dan nieuw gekweekte variëteiten en kunnen bijvoorbeeld veel draaglijker zijn voor mensen met allergieën.

#4 TEELTPLANNING

Nieuwe soorten groenten en fruit telen is spannend, maar het kan ook een zeer riskant project zijn, want er wordt niet gezegd dat de oogst productief zal zijn en dat er ook niet voldoende kopers zullen zijn in de detailhandel. Dat is waar wij om de hoek komen kijken.

Wij staan in nauw contact met onze partnerlandbouwers en beschermen hen door voordat er wordt gezaaid al de hele oogst op te kopen. Het maakt ons niet uit of de komkommer uiteindelijk groot is, de wortel tweebenig of de aubergine een beetje kleiner is uitgevallen. Zo kunnen de landbouwers zich volledig focussen op de teelt van nieuwe of vergeten soorten zonder zich ook maar zorgen te hoeven maken dat al hun harde werk wel eens voor niets zou kunnen zijn geweest.

Zulke teeltplanningen maken het voor landbouwers veel gemakkelijker om van de teelt van groenten en fruit te leven.

#5 TRANSITIEGOEDEREN

Het overschakelen van conventionele landbouw naar biologische landbouw is een lang proces dat enige hindernissen en veel tijd met zich meebrengt. Zogenaamde transitiegoederen zijn goederen die tijdens deze verandering worden geproduceerd. Hoewel de landbouwers al groenten en fruit telen volgens biologische criteria, krijgen ze niet de volledige prijs van supermarkten en retailers die ze voor biologische producten zouden krijgen omdat ze de certificering nog niet hebben. Wij bij etepetete waarderen het harde werk van onze partnerlandbouwers wel en daarom kopen we graag deze goederen op en doen wij nooit mee aan prijsdumping.

#6 OP BEHOEFTE GEBASEERDE PORTIES

Enorme zakken uien, voorverpakte citroenen in netten en grote zakken aardappelen van vele kilo’s, waarvan de helft na enkele weken beschimmelt? Niet bij ons! In de etepetete Bio-boxen verpakken wij heerlijke groenten en fruit voor jou in onze speciaal ontworpen biologische boxen gericht op normale porties. Je kunt bovendien kiezen uit onze Classic- en Family-Box en je abonnement is flexibel aan te passen.

#7 LEVERINGSKETEN

Ons concept maakt het mogelijk om voedselverspilling te voorkomen als gevolg van de conventionele handel die bepaalde groenten en fruit niet opkoopt. Wij handelen met het oog op duurzaamheid omdat we een extreem korte keten hebben. De biologische groenten en fruit worden direct ongesorteerd van het veld naar onze gekoelde hallen vervoerd, waar het in recyclebare kartonnen boxen wordt verpakt om vervolgens rechtstreeks aan jouw voordeur bezorgd word.


#8 VERZENDING

Onze heerlijke biologische groenten en fruit hoeft niet langs de vele tussenstops van de conventionele toeleveringsketen. Maar ook bij het versturen van onze biologische boxen handelen naar eer en geweten en in het belang van duurzaamheid. Onze boxen worden met DPD verstuurd vanuit onze vestiging in Hürth in Duitsland. Dankzij een effectieve en efficiënte routeplanning is de bezorging per DPD vaak niet minder duurzaam dan het rijden naar de dichtstbijzijnde supermarkt en uiteindelijk bespaar je ook kostbare tijd.

#9 VERANTWOORDELIJKHEID

Sinds de oprichting van etepetete ligt de focus op impact. Afvalreductie en hulpbronnenbesparing zijn voor ons een vanzelfsprekendheid. We hebben reeds een tijdje de mogelijkheid en middelen om de onvermijdelijke CO2-uitstoot te compenseren en het plasticverbruik te verminderen. Dit doen wij door te investeren in klimaatbeschermingsprojecten en daardoor nog meer te zorgen voor een leefbare toekomst voor al onze kleinkinderen. Meer over plastic vind je in ons artikel Wij zijn plasticneutraal.

#10 BEWUSTZIJN

We houden je graag op de hoogte en delen op onze social media kanalen en blog onze gedachten en onderzoeken over onderwerpen zoals duurzaamheid, voedselverspilling, zero food waste hacks en tips voor klimaatvriendelijk handelen in het dagelijks leven.
In samenwerking met Startups For Tomorrow willen we verandering bewerkstelligen. Samen met andere groene startups strijden we voor een duurzame wereld die begrijpt dat er geen "Planeet B" is.