100% BIOLOGISCHE KWALITEIT smart. vers. anders.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.
Nieuwe bestellingen zijn momenteel niet mogelijk. Bestaande boxabonnementen worden doorgeleverd.


HOE IS ONZE PRIJS SAMENGESTELD?

Met de Bio-Box van etepetete betaal je voor lekkere, gezonde biologische groenten en fruit, net zoals bij andere biologische boxen! We willen echter meer doen dan je enkel lekker en gezond eten bezorgen. 

We hebben het tot onze missie gemaakt om te strijden tegen onrealistische schonheidsidealen en overdreven normen in de groente- en fruithandel. Maar een goed uitgeruste box betekent nog veel meer:


#1 Eerlijke verhouding met boeren

We waarderen onze partnerboeren en willen hen een zeker financiƫle basis bieden. Dit werkt alleen met een faire vergoeding. Andere opkopers bepalen de prijs voor de boeren of houden zich bezig met prijsdumping. Wij daarentegen onderhandelen eerlijke prijzen die niet alleen de kosten dekken, maar ook winstgevend zijn. Zo kunnen onze partnerboeren niet alleen hun levensonderhoud voorzien, maar er ook echt van leven.

#2 Verzending

Wij bieden je een extreem korte keten. De groenten en fruit leveren we rechtstreeks bij je thuis zonder gebruik te maken van distributiecentra, verwerkings- of sorteerhallen. Hier kun je meer informatie terugvinden over onze keten.
In onze inpakhal worden de biologische groenten en fruit voor je gesorteerd, gecontroleerd op kwaliteit, geportioneerd en samengesteld. Dit scheelt je weer een rit naar de supermarkt en de tijd die je kwijt bent aan boodschappen doen. 
We verzenden met DPD. Door opnieuw op de A-lijst over klimaatverandering van CDP geplaatst te worden, heeft DPD waardering gekregen voor alle inspanningen tegen klimaatverandering die het bedrijf levert. CDP beoordeelt DPD als een wereldwijde voorloper wat betreft de milieu-ambitie, transparantie en belangrijke en vooral aantoonbare maatregelen om het klimaat te beschermen. Daarmee behoort DPD tot een selecte groep van bedrijven die het op dit specifieke gebied uitzonderlijk goed doen. Je kunt hier meer te weten komen over DPD.

#3 Plasticneutraal

Al onze groente- en fruitboxen zijn sinds de oprichting van etepetete plasticvrij. Ook bij de aankoop van groenten en fruit van boeren worden herbruikbare kratten gebruikt. Producten die in plastic wegwerpdozen worden verkocht, weigeren wij. Daarbij willen we ervoor zorgen dat er van het begin tot het einde van de keten zo min mogelijk plastic wordt gebruikt. En accepteren we gebruiksvergoedingen voor herbruikbare kratten.
Helaas stapelt het plastic afval zich, ondanks al onze inspanningen, ook hier en daar op. En plastic veroorzaakt veel milieuproblemen. Daarom compenseren we elke gram plastic die we in omloop brengen met Plastic Bank. Plastic Bank bouwt ethische recycling-ecosystemen in kustgebieden en bereidt de materialen voor op de terugkeer in de wereldwijde keten. In landen met een zwakke infrastructuur krijgt de lokale bevolking de kans om ingezameld plastic in te wisselen voor geld. Het ingezamelde plastic wordt gerecycled en gebruikt voor de productie van nieuwe producten. Niet alleen ons ecosysteem profiteert hiervan, maar ook mensen in economisch zwakke regio's. In het artikel Wij zijn plasticneutraal leggen we meer in detail uit hoe de compensatie van plastic werkt.

#4 Verminderde uitstoot

Elk persoon, bedrijf en product veroorzaakt een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot. We willen onze verantwoordelijkheid nemen voor onze uitstoot en berekenen daarom regelmatig onze CO2-voetafdruk met de hulp van CoZero. Zo kunnen we precies zien waar de meeste uitstoot vandaan komt, hoe we de uitstoot kunnen verminderen en waar we actie moeten ondernemen om de CO2 te verminderen. Toen we vorig jaar bijvoorbeeld de uitstoot berekenden, ontdekten wij dat onze verpakkingen verantwoordelijk waren voor een groot deel van onze uitstoot. Hierdoor hebben we het materiaalverbruik in onze verpakkingen met maar liefst 20 procent verminderd.

#5 Bio

Wij zijn een gecertificeerd biologisch bedrijf en daarom krijgen onze klanten alleen de beste kwaliteit biologische groenten en fruit. We redden niet alleen biologische groenten en fruit, maar we ondersteunen ook boeren die hun boerderij willen omschakelen van conventionele naar biologische landbouw.

Deze conversie kost veel tijd, moeite en geld. De groenten en fruit die tijdens de conversiefase worden geteeld, de zogenaamde conversiegoederen, hebben nog geen biologisch keurmerk, terwijl ze al wel volledig biologisch worden geteeld en streng worden gecontroleerd. Hoewel boeren hogere kosten maken bij het telen van deze omschakelingsgoederen, wordt de biologische prijs niet betaald door de conventionele handel. Om boeren te ondersteunen bij de omschakeling, komen de omschakelgoederen ook in je box terecht.

Daarbij staat kwaliteit bij ons hoog in het vaandel. Daarom vullen we je box altijd met minimaal 50 procent gecertificeerde biologische producten met keurmerk die nog strengere richtlijnen hebben dan de EU-biologische-certificering vereist. Wij rekenen geen extra kosten voor deze boxen. 

#6 We verminderen verspilling

Voedselverspilling gebeurt door een groot aantal oorzaken. Dit komt niet alleen omdat groenten en fruit wordt weggegooid vanwege het uiterlijk. Niet elke kromme wortel wordt immers weggegooid. Nee, het veel grotere probleem is dat voeding wordt misbruikt of voor veel minder dan zijn daadwerkelijke waarde wordt verkocht. Daardoor leven met name kleine familiebedrijven veelvuldig op het minimumniveau. Producten van hoge kwaliteit worden bijvoorbeeld verkocht aan biogasinstallaties voor een fractie van de werkelijke waarde en verspild aan de productie van energie.
Dus in de box zitten producten die bedoeld waren om ons te voeden, maar die normaal gesproken niet op de markt komen, simpelweg omdat de stukjes groter of kleiner zijn dan de norm, of omdat hun schil verkleuring heeft. Meer informatie over waarom sommige groenten en fruit in de etepetete boxen belanden, vind je in het artikel over Redenen voor redding.
Naast geredde groeten en fruit vind je in onze box ook bijzondere producten die hier nog onbekend of vergeten zijn. Producten zoals komkommermeloen, cherimoya of zwarte kool belanden in je box om je de grote verscheidenheid aan groenten en fruit te laten zien. Met onze inzet voor het behoud van oude soorten, zoals de paarse aardappel, leveren we een bijdrage aan het beschermen van de biodiversiteit.

#7 Verantwoord ondernemen

Bij de inkoop van onze producten letten we niet alleen op de biologische certificering en goede communicatie met de boeren, maar zorgen we er ook voor dat de lokale ligging van het landbouwbedrijf de gevolgen van de landbouw kan dragen. Zo kopen we alleen avocado's in gebieden waar ook voldoende water is voor de avocadoteelt. Want wij bij etepetete hebben begrepen dat de klimaatcrisis alleen tot een einde kan komen door verantwoord en groen beheer zonder winstbejag. Ook betalen we onze verpakkers een eerlijk loon en nemen wij ze vast in dienst. Dit is eigenlijk een vanzelfsprekendheid, maar helaas is het vaak niet de regel bij voedselverwerkende bedrijven.
Je betaalt dus niet alleen voor het product zelf, maar ook voor eerlijke lonen en prijzen, biologische kwaliteit, klimaatbescherming, klimaat-neutrale verzending en nog veel meer dan dat je op het eerste gezicht ziet. Biologische voeding is duur omdat biologische teelt en vooral ombouw gepaard gaat met hoge kosten voor boeren en daardoor voor weinigen een aantrekkelijke business is. Dat is precies wat we willen veranderen, biologische landbouwbedrijven promoten zodat deze teelt in de toekomst de voorkeur krijgt. Met een abonnement help je ons dit doel te bereiken en kan je thuis genieten van heerlijke biologische groenten en fruit van de beste kwaliteit en jezelf zelfs de rit naar de supermarkt besparen.
In onze boxen is het nooit saai: van drielingpaddenstoelen tot hartvormige aardappelen en door elkaar gevlochten wortelen. En heb je ooit citroenen gezien die door kleine voetjes op octopussen lijken? Zo niet, dan heb je daar met onze boxen de ideale kans voor. Zulke mooie creaties vind je waarschijnlijk niet in de supermarkt. Want voor ons tellen alleen smaak en kwaliteit.